Bilglas

Vi reparerar stenskott medan du väntar. Ett stenskott i vindrutan kan äventyra både sikt och trafiksäkerhet. Det kan dessutom orsaka skada på torkarbladen. Och ju längre du dröjer med att åtgärda det, desto större är risken för sprickbildning, som inte kan repareras.

Låt oss fixa stenskottet så besparar vi dig en större kostnad

Det är inte dyrt och du sparar mycket pengar på att slippa byta hela vindrutan.  Att laga ett stenskott kostar bara mellan 0:- och 200:- beroende på vilket försäkringsbolag du har. Ha alltid ett s.k. stenskottsplåster i bilen i fall du får ett stenskott på vindrutan. Välkommen in till oss och hämta ett om du inte redan har ett, men undvik att vänta för länge med att reparera, en liten skada blir lätt mycket större.

Vilka skador går att reparera?

Eftersom vindrutan är så viktig ur säkerhetssynpunkt rekommenderar vi att man endast reparerar skador mindre än 25 mm, eller i vissa fall 15 mm (se illustration). Om skadan är större eller belägen i det direkta synfältet måste rutan bytas.

Zoner för lagning av stenskott

 • Grönt – stenskott upp till 25 mm i diameter kan lagas
 • Gult – stenskott upp till 15 mm i diameter kan lagas
 • Rött – vid stenskott i detta område måste rutan bytas

Laga stenskott eller byta hela rutan?

För dig som har fått ett stenskott på rutan försöker vi alltid att laga stenskottet i första hand om det är möjligt. Ett stenskott som måste lagas, är ett stenskott som har en liten spricka i sig. Är det bara en grop och ingen spricka så gör man ingenting. Gropar lagas i regel inte. Ett tips är att skydda sprickan med en tejp till dess att det har lagats.

Det är mycket viktigt att vindrutan är rätt monterad för att fungera med de tekniska lösningar som bilen är utrustad med. Nedan ser du vilka system som kan påverkas om rutan inte monteras/repareras på rätt sätt:

 • Regnsensor
 • Lane Keeping Aid
 • Drivers Alert
 • Collision Warning
 • Distans Alert
 • Traffic Sign Information
 • Collision warning with full auto break
 • Pedestrian detaction

En felmonterad ruta kan skapa stor skada vid en kollision

Vi använder alltid samma originalmaterial som används i fabriken där bilen byggs. Din vindruta är en viktig del i din bils säkerhetssystem och står för en stor del av karossens totala styrka. Därför använder vi alltid originalrutor som i kombination med rätt teknik och ett kraftigt lim skapar hållfasthet för bästa krocksäkerhet.

Snabb hantering

Fyll i en “Anmälan glasskada“ som du skriver ut själv, fyller i och tar med till oss när du ska få din skada reparerad. Det gör att vi kan ta hand om dig och din bil snabbare.

Kontaktpersoner

Anders Holmgren

Verkmästare

Skadecenter, Borlänge

0243-25 77 81

anders.holmgren@rebil.se

Anders Isaksson

Verkmästare

Skadecenter, Falun

023-588 92

anders.isaksson@rebil.se